PJH Architectural Services

PJH Architectural Services Ltd is an architectural practice based in Manchester. The practice was formed in 2011. PJH offer wide-ranging expertise in both residential and commercial projects, from private dwellings to larger scale commercial and residential developments.

Our growing portfolio and varied client base, represents a healthy and active business, and reflects our diversity and commitment to providing attention to detail throughout all stages of design.

We are dedicated to ensuring that the potentially stressful procurement process is a worthwhile, and a rewarding experience for our clients. We specialise in the private domestic sector and commercial and leisure sectors, to offer maximum efficiency and unique designs, that are produced with full consideration to individual client budgets and design criteria.

Well I can truly say that PJH Architectural Services are one of the most patient companies I know. From start to finish the service was professional and not pushy in any way, they were happy to make any changes we made after the initial visit and indeed more after that. They were helpful and very knowledgeable in all areas of planning and drawing through to building, in short I would have no worries recommending PJH Architectural Services.

Phil Handley

Ellenbrook

The most important part of any project is to ensure you have full trust and confidence in the people on your team. Peter and his team, have taken the responsibility of listening to the design inspiration, adapting to a set of plans, working with builders, engineers, planners and ecological surveys to help convert our dream into a reality. The planning stage is the platform from which the journey begins….we are in good hands

Mr Cook

Knutsford

Plumley, Knutsford

Since purchasing this 4 bedroomed bungalow within the Cheshire greenbelt, our client’s objective was to create a sustainable forever home. This substantial plot over-looks the Peover Eye river and is surrounded by farmland and agricultural buildings. Having spent two years developing designs (via 3rd parties) to construct a new build dwelling on the site, our client was unable to find a design that suited their needs AND their budget. PJH Architectural Services have now been appointed to develop a detailed design that looks to retain the existing structure and provide a substantial extension, to create a new build look with the use of sustainable products (such as SIP Panels) and provide a property that maximises the use of renewable energy.

The proposal retains the linear layout and low profile of the existing property with the existing ridge height being retained. The interior layout, with attractive open views of the countryside and river to the south, will make the most of the site and its surroundings. The southerly aspect will maximise the opportunities for natural light to reach the main habitable rooms, with windows that will take advantage of solar gain.

The design of the property is bold and reflects the opportunity presented by the site’s countryside location – an interesting bespoke scheme. The front elevation features a gable wall that faces the driveway and provides a definitive end stop to the dwelling. It adds visual interest to the front elevation and provides a counter presence to the porch at the opposite end of the main facade. The use of dark coloured timber cladding, anthracite grey full height fenestration windows, sleek gutters, architectural stone cladding and an aluminium standing seam type roof, creates a bespoke and contemporary property with fantastic architectural merit, that blends well with the surrounding open aspects of countryside.

The ground floor layout encompasses a large vaulted entrance area which leads you down to a split level lounge complete with large sliding doors on the rear elevation. The doors maximises the clear views towards the substantial rear garden and down to Peover Eye river. The hub of the dwelling is created via a large open plan kitchen/dining/lounge area situated centrally to the footprint. The high level vaulted ceilings create a real sense of volume and space.

A generous corridor at the front of the property is flooded with morning daylight via a series of full height slit windows, this corridor provides a guided thoroughfare to a large utility, office and plant room, the end of the corridor leads you to the extended area of the dwelling (approx. 110m², 1,300Sqft) which boasts an impressive master bedroom complete with en-suite facilities and double walk in wardrobes. The vaulted ceilings provide a mass of volume and when coupled with the 4-meter rear facing sliding doors and corner glazing, provides panoramic views over the rear and side aspects of the garden.

The existing first floor is retained as a large double bedroom that leads out to a flat roofed balcony area via a set of sliding doors, which creates a perfect setting for late evening sun sets. The intention is to create a highly sustainable property via the introduction of Structurally Insulated roof and wall panels (SIPS), ground source heat pumps (GSHP), a Mechanical Ventilation with Heat Recovery system (MVHR), solar panelling, underfloor heating and water harvesting across the site.

Bargyloo Farm, Warrington

Case study 2 - Bargyloo Farm, Warrington - Feature Image

Our client had the rare and exciting opportunity of purchasing 1 of 3 plots of land that had recently come to the market, situated in Bold Heath just outside Warrington. The generous plot, set back from the A57 Warrington Road, overlooks Mersey Valley Golf and County Club and benefits from clear unobstructed views to the side and rear – a perfect location for a new build property.

We worked closely with our clients in the first instance, to ascertain their brief and detailed requirements, which comprised of a large open plan kitchen/dining/snug area providing family and entertaining space, with direct access to a utility and Ground floor WC. A secondary reception room is provided directly off a large a welcoming hallway. The open stairs lead you to a first floor which is occupied by 3 large double bedrooms, one of which is guest room with en-suite facilities, the master bedroom is complete with walk in wardrobe and a large en-suite. The master bathroom is situated just off the main stair core. The Second floor is occupied by two large double bedrooms and a further bathroom. In order to maximise natural daylight throughout the house, full height atrium glazing is incorporated, spanning the full height of the house, this coupled with two large roof lights directly above the atrium provides masses of natural daylight and a welcoming, warm and inviting entrance area to the new build dwelling.

As part of their detailed planning submission we introduced a planning consultant, that we have a longstanding working relationship with, to the project. His expertise ensured that our collective design covered all aspects of what could be a tricky application given the constraints put upon a new build property within greenbelt.

By considering all aspects of the new build application at an early stage, this ensures that the relevant information is submitted to the local authority in the first instance, which helps to achieve a decision being made within the statutory time-frames, which in turn enables our client to start works on site sooner rather than later.

Our design is sympathetic in relation to providing a modest 5 bedroomed detached new build dwelling, complete with standalone 2 and ½ car garage/workshop. The external appearance looks to create a modern dwelling via the use of dark grey window/door frames and fascia’s and soffits, large rear facing sliding doors, a contemporary flat roof system that allows the use of two large roof lanterns directly above the open plan kitchen/dining area, and an external Olde English buff brick that combines a modern contemporary look with the retained character of the surrounding farm house buildings.

A planning decision is expected in October 2019 with works due to start on site early in 2020. Refer to our regular news feed for progress updates on the new build.

Links Drive, Lostock

Case Study 3 - Links Drive, Lostock - Feature Image

Our client had recently purchased a 1960’s bungalow occupying a large substantial plot within a prestigious setting of Lostock, Bolton. The site backs onto Regent Park Golf course and offers great potential to create a substantial forever new build home.

Our client, who took a hands-on approach from the inception of the project, provided their preferred floor plans to PJH Architectural Services for us to design and develop into detailed accurate planning drawings, ready for submission to Bolton Council.

The proposed footprint looks to increase the existing bungalow footprint by approximately 33%, which (when coupled with the overall proposed ground and first floor) provides a new build footprint split over two floors of 560m² – 6,000 Sqft.

Detailed planning drawings looked to create a contemporary property with a combination of brickwork, architectural stonework, stone heads and windowsills, a large glass atrium, 3 sets of large rear facing bi-folding doors and a first-floor rear facing recessed balcony, directly accessed off the master bedroom.

You are immediately drawn into the property through the introduction of a large vaulted entrance hall which spans from the ground floor up to the underside of the roof structure. The hallway leads you off to a reception room, WC, boot room and integrated double garage, complete with a substantial secondary rear facing storeroom. As you progress to the rear of the property, which (due to site levels) is designed at a lower level, you enter into an expansive open plan kitchen/living space (measuring approx. 14m (45 feet) x 7m (23 feet)). A rear facing children’s playroom is accessed off the open plan living space which is complete with large bi-folding doors and corner glazing to maximise views of the rear garden.

A spiral staircase accessed off the kitchen area takes you up to a split-level utility area and then up to the split-level first floor. The first floor is equipped with a fully automated cinema room, laundry room and 6 large double bedrooms all compete with Jack and Jill en-suites. The master bedroom complete with walk in dressing room and en-suite facilities, maximises the view of the rear garden and Regent Park Golf course, by incorporating a recessed/covered glass balcony.

Due to the large expanse of open plan living, the design was based around a steel frame structure, which was designed in close co-ordination with the structural engineers.

Following a successful planning process, Bolton Council granted planning permission, which enabled us to develop detailed building regulations and tender packages of drawings. Via the use of a local external Quantity Surveyor a cost plan was produced and the project sent out to tender to a hand full of local tendering contractors.

 

Send an enquiry

Fill in the form below to contact this supplier about your project.


To help you get the best possible response, provide as much information as you can. It's helpful to include details about the nature of your project, where you're up to in the process, the type of help you think you need and your budget.


We ask for your contact details so that the supplier can respond to your enquiry.

Find your perfect plot